Виното вече може да замени фитнеса

Една чаша червено вино може да компенсира липсата на физическа активност,  до такова изумително заключение  са стигнали  изследователи от Франция.  Тяхното откритие е  публикувано в списание FASEB.

Учените и по-рано са говорили за ползата от ресвератрола, съдържащ  се във виното, който укрепва стените на кръвоносните съдове, намалява „лошия“ холестерол и почиства артериите.  Но както се оказва, същото вещество помага за поддържане на мускулния тонус и ускорява изгарянето на мазнините.

Проучването е проведено  с цел да се помогне на астронавтите, чиито  двигателни способности са силно ограничени в условия на безтегловност.  Но както  отбелязва Джералд Вайсман, главен редактор на FASEB, тази информация също може да помогне на хиляди земляни, които са  принудени да водят заседнал начин на живот.

За да   симулират условията на нулева гравитация, учени   окачили за опашката  плъхове в продължение на 15 дни.
В резултат на това у тези в контролната група с появило  намаляване на телесното тегло и се е развила  инсулинова резистентност, както и снижение на минералната плътност на костите.
В същото време тези промени не са наблюдавани при плъхове, получаващи доза от ресвератрола.

Изследователите заключават, че веществото, съдържащо се в червеното вино, служи като превключвател на „клетъчния метаболизъм“ и поддържа пълноценната функционалност на енергийните центрове на клетките – митохондриите.

Изследователите вярват, че ресвератролът може да помогне на хората  частично да предотвратяват вредните последици от заседналия си  начин на живот.

В  интервю за SBC  Джералд Вайсман отбелязва, че за да  получи необходимата доза от ресвератрола, човек трябва да пие повече от една или две чаши вино,  което прави много труден пътя към здравето „чрез бутилката.“

По-рано бе съобщено, че    изследователите от университета в Хертфордшир,  в рамките на  Фестивала на науките в  Eдинбург, са провели изследвания, при които стигат до заключението,
че половината от хората не могат да различат на вкус   евтиното вино от качественото.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *