Белегът на звяра – на ръката на първия киборг (видео)

Професор Кевин Уоруик, човекът, който стана първият киборг в света, беше удостоен с почетното звание „Доктор на технологиите” на 15 юли, от университета „Робърт Гордън“ в театъра на Негово Величество в Абърдийн.

Кевин Уоруик е професор по кибернетика към Университета в Рединг, където изследванията му съчетават изкуствен интелект, роботика и биомедицински инженеринг.

Неговият новаторски проект „Киборг” привлече вниманието на света. Чрез невро-хирургично имплантиране на устройството в ръката му през 1998 г., той стана първият киборг в света, същество с биологически и изкуствени части. Използвайки този невронен интерфейс, Кевин е в състояние да работи с интелигентна изкуствена ръка. Свързан към Интернет, той може да контролира ръката, когато се намира дори на друг континент и да получи обратна връзка от информация чрез сензорите, поставени в пръстите. С подобен имплант в ръката на съпругата му, новата комуникация предлага киборг телепатия чрез Интернет.

Проектът е включен в много документални филми, най-вече в „Tomorrow’s World” и „20th Century Fox’s “ Аз роботът „, и той влиза в британската Топ 6 класация „Живата наука”. Кевин изнесе лекция през 2000 г. в Кралския институт на тема „Възходът на роботите“, в която представи вълнуващата сфера на роботите, киборгите и изкуствения интелект за широката общественост. Той бе вдъхновяващ говорител на представянето на мултидисциплинарните научни идеи на Института за проучвания към университета „Робърт Гордън“ през май 2010 г..

Тези често противоречиви изследвания са оказали огромно влияние както в роботиката, така и в биомедицинския инженеринг. Cyborg технологиите сега предлагат нови възможности за хората с увреждания, като невронен контрол на инвалидни колички и протези на крайниците. В новаторската работа с неврохирурзите, драматични ефекти са постигнати чрез използването на интелигентни компютърни методи, за да се предскаже появата на тремор на Паркинсон и да се активира мозъчен имплант, който да спира тремора. Сред многото му постижения е и това, че Future of Health Technology Institute признава приноса му към биомедицината.

Иновациите и влиянието на неговите изследвания, заедно със значителния принос към общественото разбиране на науката, превръщат Кевин Уоруик в страстен и силно вдъхновяващ представител на водещите технологии.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *