Ел Ниньо и Ла Ниня като фактори за световни конфликти

Чрез статистически анализ  американски учени са установили връзката между цикъла на Ел Ниньо и честотата на граждански войни в много тропически страни, пише The Independent,   позовавайки се на публикация в Nature.

Както посочват авторите на проучването, те за пръв път са успели да покажат нагледно,  че стабилността на съвременното общество е силно зависима от глобалния климат „. Това означава, че „на светът му предстоят още по-трудни времена.“

Ел Ниньо – периодичното повишаване на температурата на водата в тропическите ширини в източната част на Тихия океан – веднъж на 3-7 години,  води до затопляне и засушаване в Африка,  в Близкия Изток, Индия, Югоизточна Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.
Обратната фаза, характеризираща се с охлаждане и падане на голямо количество валежи в тези области се нарича Ла Ниня.
Заедно те формират т. нар. южна осцилация.

Специалистите от Колумбийския университет (Ню Йорк) са сравнили  статистически данни за този феномен с историята на сблъсъците, които се случват в тропиците от 1950 до 2004 г.

Извадката включва 175 страни и 234   конфликта. Установено е, че по време на Ла Ниня вероятността от гражданска война  е била около 3%, докато при Ел Ниньо – повече от 6%.

В страни, които са далече от  Южната осцилация, този показател на стабилност е рамките на 2%.

Както посочват авторите на публикацията, да се предположи, че войните започват, само заради времето, е некоректно.

Въпреки това  те смятат, че климатичният фактор може да изиграе роля в 21% от гражданските войни, които се появяват през последния половин век по целия свят. Корелационният механизъм остава неясен.

Източник: Independent

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *