Откриха суперстранна галактика на 1,7 милиарда светлинни години от нас

Приблизително на   1,7 милиарда светлинни години от Земята е открита  неизвестна досега галактика,  която нарушава представите  на съвременната наука за различните видове такива космически структури.
Галактиката, известна като  Speca – съкратено от   Spiral-host episodic radio galaxy , се отнася към спиралните галактики, но има характеристиките на елиптичните и радио галактики.
Изследователите предполагат, че изучаването на този феномен ще допринесе за по-добро осмисляне на процеса на формиране на звезди и появата на черни дупки в ранната Вселена.

„Ние изглежда сме открили, може би, най-екзотичнате галактика, в центъра на която се намира една супермасивна черна дупка „- казва ръководителят на изследователския екип Ананда Хот  от Института по астрономия и астрофизика на Тайван.
„Обектът може да ни разкаже много нови неща за формирането на галактики и купове от галактики и  това, което са в момента“ – продължава тя.

Хот обърна внимание на факта, че от супермасивната черна дупка към  центъра на галактиката се излъчват струи от частици, движещи се със скорост, близка до тази на светлината.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *