Стига Wi-Fi, включете се през лампата (видео)

Ако използвате безжичен интернет, крадете Wi-Fi от съседа, или разделяте канал с другите участници на конференция, може би често се разстройвате заради бавната скорост, когато в мрежата участват повече от потребители.

Заради това, че все повече и повече хора имат достъп до безжичната мрежа, става все по-трудно да се „улови“ достатъчно работоспособен сигнал.

Въпреки това, радиовълните са само една част от спектъра, откъдето можете да получите сигнал. Какво bи станало ако за интернет връзка използваме и други вълни?

Немският физик Харалд Хаас излезе с решение, което нарича „данни чрез осветление“ – оптично устройство , което изпраща данни чрез светодиодни лампи, чиято интензивност на излъчваната светлина е по-бърза, отколкото може да улови човешкото око. Същият принцип е в основата на дистанционното управление, но в този случай, технологията е много по-мощна.

Хаас казва, че изобретението му, което той нарича D-Light, може да предостави данни със скорост от 10 мегабита в секунда, което е по-бързо от нормалната скоростта на интернет връзката.
В бъдеще, както изглежда, всички лаптопи, смартфони и Tablet PC ще бъдат свързани към Интернет чрез стайното осветление.

Въз основа на тази технология, може да се създадат много и различни приложения- от публичния достъп до Интернет с уличното осветление, до автоматичните превозни средства, които си комуникират с фаровете.
Освен това, данните, постъпващи през видимия спектър, може да намалят страховете, че електромагнитните вълни на Wi-Fi връзката имат неблагоприятно въздействие върху здравето ни.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.