Свръхмощна магнитна буря обхвана Земята

Най-силната за последните 5 години  магнитна буря на Земята започна в нощта срещу събота, съобщават от лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето  към  Физическия институт Лебедев (FIAN).

‘Събитието е започнало около 21. 00 часа на  5 август и има силата на истински шоков удар:  амплитудата на колебание на магнитното поле в продължение на няколко десетки минути се е повишило от ниво а Кр= 2 (3 бала от 10-степенна скала) до ниво Kp = 8 (9 бала) „, – съобщава РИА Новости.

Според учените, последния път, когато е имало буря с такава сила, това е било в нощта на 15 декември 2006 г. след серия от изригвания на слънцето с  мощност – X – последната серия на миналия слънчев цикъл.

Физикът Сергей Богачев съобщи, че бурята е с планетарен характер, тя е записана от всички магнитни обсерватории и продължава и днес.

„В момента активността намалява бавно, бурята все още продължава.
Сега нивото на смущение е намаляла до ниво  Kp = 5 – минимално ниво ,  което се счита за буря „- каза Богачев.

Според него, сегашната магнитна буря е била неочаквано и не е предвидена от специалистите по космическо о време.

„В момента, нивото на слънчевата активност е по-скоро слабо, в тази връзка магнитна буря е нещо необичайно. Тя е значително по-силна от очакваното „, – каза Богачев.

По- мощна от тази магнитна буря е била само тази, която се развихря на  11-ти септември 2005, когато 50-часово смущение на магнитното поле довежда до изключване комуникациите в много части на Северна Америка и до рязък спад в точността на спътниковата навигация.

 

Related Posts

One thought on “Свръхмощна магнитна буря обхвана Земята

  1. Синхроничността на слънчевите изригвания със събитията от световен мащаб ,имат очевадна връзка. Началото на новата финансова криза и това изригване имат връзка, както при земересението с цунами в Япония. Ние сме просто микрокосмос и това, което става в слънчевата система се отразява на събитията в световен мащаб и дори в личен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *