Човекът е бил сътворен от глина?

Известният библейския разказ за това, че човек е бил създаден от глина, преди няколко години получи неочаквано потвърждение. Оказа се, че най-обикновената глина съдържа основните елементи на биологичния живот.

Очевидно, не е чудно, че още от древни времена до наши дни, с глина са лекувани различни заболявания.
От древни времена у много народи има и митове и легенди, че човекът е бил създаден от глина.
Така например в македонската легенда Господ собственоръчно е изваявал хората от глина, опитвайки се “ нищо от частите на тялото да не е направено грешно и човек да не се обиди.“ Но тогава той решил да ускори процеса на правене на хора и направил специална форма на човек, която пълнел с глина.

При такова „масово производство“ започнало да страда качеството – едни хора се получавали с крива ръка или крак, а други – слепи или плешиви, а други – горди или твърдоглави.
Ето защо се появили добри (тях Господ правил с ръцете си) и лоши (използвал форма) хора.
Интересното е, че в шумерски мит боговете Енки и Нинмах също създавали хората от глина, като в началото правели добри хора, а след това създали различни чудовища.

За създаването на човека от глина се говори митовете на древните гърци и египтяни, някои индиански племена от Северна Америка, народите на Африка. Но библейския разказ за сътворението от глина, без съмнение, е известен на мнозина.
Според учените дори и думата на иврит за „човек“ има връзка с думата „земя , червена почва.“

ЧУДНИТЕ СВОЙСТВА НА ГЛИНАТА
Известният руски учен Владимир Вернадски в началото на ХХ век, изучавайки глината, открива в нея редица интересни свойства, които свидетелстват в полза на древните митове за сътворението на човека. В състава на глината се оказало, че влизат всички макро и микроелементи, които има и в нашия организъм.
Най-интересното е, че те са в глината в почти същите пропорции!

Наскоро американски учени направиха сензационно откритие, което потвърждава на по-високо ниво заключенията на Вернадски. Те открили, че обикновените глини съдържат основните елементи на биологичния живот, които изграждат мембраните на човешките клетки и на други биологични организми.
Следва да се отбележи, че клетъчните мембрани не само участват във формирането на клетките, но също така съдържат генетичния код на организма – РНК, която е в основата на целия живот.

Геолозите различават 40 вида глина. Те се различават по състав, структура и цвят.
Има синя, бяла, червена, жълта, зелена, сива и дори черна глина, всички те имат много различни нюанси.
Цветът и оттенъкът на глината са на практика нейните свойства, които се определят от химичния състав, който дава и лечебните свойства на глината.

Лечебните свойства на глините се определят от уникалните и свойства на йонообмен, те могат да доставят липсващите неща клетките и да извеждат нещо, което е в излишък.
По този начин, глината е в състояние да нормализира минералния състав на организма и да регулира обмяната на веществата.

Катализатор за живота на Земята?

Още в древността хората са използвали лечебните свойства на глината. За тях пише в Естествената история Плиний Стари.

Така например, известната „маска на Клеопатра“ е смес от равни части бяла глина, мед и лимонов сок.
Избелващите, противовъзпалителни и регенеративни свойства на глината са винаги ценени от тези, които се грижат за кожата си.

Съвременните изследвания са установили, че уникалните свойства на кристалната решетка на глината може да адсорбира от повърхността на кожата продукти на обмяната на веществата.

Много диви животни и птици често ядат глина, така те се лекуват или компенсират липсата на някои минерали и микроелементи.
Освен това, в някои страни хората също ядат глина. Между другото, и ние понякога я ядем, тъй като от бяла глина се прави неутрален пълнител за редица таблетки .

Ето такива чудни свойства има глината.
Според една добре известна научна хипотеза, частици от глина са изиграли ролята на катализатор в създаването на първите органични молекули.
Така че появата на живота на Земята, както и появата на човека, може би се дължи на глината.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *