В Мексико Сити ще строят антинебостъргач

Мексикански  архитекти подготвят проект на  сграда, която ще бъде построена под земята на дълбочина около 300 метра.

Столицата на Мексико се е  развивала  на  слоеве: ацтеките изграждали своите пирамиди на мястото на предишните ,   испанският колониален  град се появява  над града на  ацтеките Теночтитлан.
Архитектите на съвременно Мексико Сити предлагат обратен на този процес,   сградата да се строи не над, а под повърхността.

Основна цел – да се намали пренаселеността в града, чието население (включително и предградията) надвишава 20 милиона

Експерти от BNKR Arquitectura възнамеряват да построят сграда  с пирамидална форма под централния  площад Сокало (площадът на  конституцията), чиито размери са 240 ? 240 m.
Тя ще бъде покрита със стъкло, което ще служи за светлинен покрив.

Общата площ на самата сграда ще е 775 000 кв. м.

Първите 10 етажа (до 60 м дълбочина) ще заема музеен комплекс, в който ще се експонират артефакти от доколумбова Америка. На следващите 10 етажа (до 100 м) ще бъдат търговски площи, а под тях – жилищата.
В дълбините (на 180-220 м) ще има 35 етажа офис площи.

Проектът е представен само като концепция, без дори  приблизителната стойност и   възможни сроковете за изпълнение.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.