Водата- новото оръжие на Китай

Съседите на Китай са загрижени за опитите му да превърне водата в политическо оръжие, пише Financial Times.

Китай вече има най-големия  язовир в света („Трите клисури“) и е факт , че язовирите в страната са повече отколкото в останалата част на света.
Сега той се преориентира от вътрешните реки към  трансграничните и преминава от изграждането на големи язовири към мегапроекти.

„Последиците от такова фанатично строителство вече са видни“, –   пише Брахма Челени. Първо, Китай   влезе в конфликт за водните ресурси  с почти всички свои съседи, от Русия и Индия до слабите сателитни държави като Северна Корея и Бирма.

Второ, новият фокус върху водните мегапроекти в области, където живеят етническите малцинства причинява търкания.

На трето място огромните язовири са опасни, защото те могат да предизвикат в реките, които излизат извън границите на държавата, по-ниски нива: този феномен се случва с вътрешните води на Китай.

Фактът, че страната, която контролира водите на големите реки в Азия, е все по-голяма суперсила и става все по- самоуверена,  само засилва необходимостта от международен натиск върху Пекин  да спре усвояването на общите води и да започне сътрудничество на ниво  държавни институции, призовава авторът на материала.

Източник: Financial Times

Related Posts

One thought on “Водата- новото оръжие на Китай

  1. Те китайците от край време са си супер сила, ама тепърва ще почнем да разбираме каква истинска сила са природните ресурси. За руснаците няма да говоря – та те заема 1/16 от сушата на планетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *