Yarchagumba: най-скъпият «продукт» в света

Непал е обхваната от необикновена треска: стотици хиляди хора там  пълзят по планините в търсене на гъбичките Yarchagumba, които растат само в гъсеници. Стойността им през последните 8 години е нараснала с 10 пъти – до 120 хиляди долара за килограм.
Основните потребители на тази „билкова Виагра“  са китайските богаташи, а в Непал събирачите на гъби се покровителстват от маоистките червени отряди.

Yarchagumba   е  паразитна гъба, която се заселва в някои видове гъсеници. Гъбата покълва в главата на   мъртвото насекомо.
Именно тази Yarchagumba се превръща в източник на богатство за непалските фермери и едновременно с това   допринася за разцвета маоистки ултра-революционни групи, в крайна сметка свалили монархията в страната.

Yarchagumba отдавна се смята за афродизиак. Тя расте в Хималаите и Тибетското плато на надморска височина от 3 до 5 000 метра.


Приблизително 60% от ареала и е в Непал, а останалата част – в Бутан, Индия и Китай.
Местните планински хора консумират Yarchagumba дълго – счита се, че тя „дава сила“ и повишава работоспособността. Първи  разширяват използването на Yarchagumba китайците.
Китайските спортисти я консумират от 1990 г.  защото гъбата не е включена в списъка на забранените допингови вещества.
Сега става ясно защо китайците оттогава по удивителен начин започват да доминират в много спортове.

С изсушените  Yarchagumba в Китай, Хонг Конг и китайския Югоизточен регион (Малайзия, Индонезия и т.н.), с поръсват   готови ястия.
Някой може да си позволи да яде гъсеничните гъбички и под формата на таблетка. Вярно е обаче, че цената на една такава таблетка е 500-600 долара.

Related Posts

One thought on “Yarchagumba: най-скъпият «продукт» в света

  1. E как, щом е за негово величество кура, китайците и собствените си лайна ще ядат, маймуни деградирали. Темата за сготвените бебета я помните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *