На Марс е открита огромна каменоломна

Нови странности на Марс откри неуморимият търсач на  извънземни артефакти  Джоузеф Скипър (Joseph P. Skipper, Investigator).
Той и колегите му – виртуални археолози – търсят артефакти, внимателно разглеждайки снимки от други планети, публикувани на официални  сайтове. И  намират.

Този път причина за размисъл  са снимки, които е изпратила  сондата Mars Reconnaissance Orbiter, въоръжена с камера с висока резолюция HiRISR.
Тя е запечатала равнината Елада (Hellas Basin), намираща се  в южното полукълбо на мястото на един от най-големите кратери на Марс с диаметър повече от 2 000 км и дълбочина от 8 километра.
На тази равнина, формирана преди около 4 милиарда години от въздействието на астероид, Skipper е открил структури с правилна геометрична форма. Сякаш са правени от човешка ръка.
Координатите на това място са – 42.7 ? S и 70.0 ? E.

Равнината Елада- тук са се трудили марсианските каторжници.

Районът на Елада, където са открити правоъгълните структури.

Изследователят не казва колко време му е отнело търсенето на правоъгълни структури на нашата планета. Но в крайна сметка, той ги е намерил – в кариери. Оказва се, че технологията за добив мрамор или варовик  е такава, че при този процеса се формират стъпаловидни тераси с  правилна форма, подобни на тези,  които е фотографирала сондата на Марс.

На Земята   в кариерите винаги са работили затворници. Може би на Червената планета е имало същата традиция?
В този случай, на 8 км дълбочина е равнината Елада преди милиони години е работила най-голямата в Слънчевата система  каторга.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *