На Земята откриха огромни колела

Мистериозни  гигантски каменни структури  са открити от учени в Близкия изток. Хиляди символи, подобни на известните рисунки в пустинята Наска в Перу, се простират от Сирия до  Саудитска Арабия.
В същото време да бъдат видяни като едно цяло и да се оценят мащабите им,  е възможно само от въздуха.

Древна структури от камък, наречени геоглифи, за първи път са открити благодарение на новите сателитни технологии в Йордания.
Според Дейвид Кенеди от Университета на Западна Австралия, в Йордания те са повече от цялата долина на Наска.
„В допълнение, те покриват много по-широка площ, и очевидно са много по-големи“ – казва той, отбелязвайки, че тези геоглифи са най-малко на 2 хиляди години.

Всички конструкции  имат общ дизайн под формата на кръг със спици  и поради това са наречени „колелата“. Въпреки това  кръговете, които са с диаметър от 24 до 70 m, се различават съществено.

„Колелата“ се състоят от ромбовидни структури, малки  каменни пирамиди и разположени хаотично каменни стени.
Някои съоръжения са самостоятелни, докато други са групирани.
В допълнение,  в Саудитска Арабия, изследователите са открили, петоъгълни конструкции, както и „колела“ само с две „спици“.

Да се определят целите на тези съоръжения е трудно, защото нито едно от тях все още не е разкопано. Първоначално учените са предположили, че те могат да бъдат останки от домове и гробища.

Въпреки това, Кенеди е убеден, че нито едно от тези обяснения не отговаря на действителността. „Може би, в този район, е имало култ, в който   е било необходимо да се създават кръгли конструкции“, казва ученият. Някои „геоглифи“ може да са древни гробища, казва той.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *