След година Земята може да последва съдбата на Марс и Венера

Експертите на НАСА са разтревожени: в магнитосферата – черупката, която ни предпазва от слънчевата радиация – се образуват дупки.
Може ли през тях да проникне убийствено лъчение и да унищожи живота на планетата? 

Земята е обкръжена от магнитна обвивка, която служи като щит срещу слънчевия вятър – поток  от йонизирани частици, ускорени до половин милион километра в час. Този вятър постоянно оказва натиск върху магнитното поле.

Ако „щитът“ изчезне внезапно, Земята я очаква съдбата на нашите съседи -Марс и Венера: Техните океани и атмосфери са били отнесени в космоса.
Тази важна обвивка на Земята днес се наблюдава от космическия кораб THEMIS („Темида“). И последните данни, събрани от него,  са тревожни.
„Магнитосферата на Земята деградира!“ – казват от НАСА. В нея спътниците са открили дупки.

– Малки дупки започнаха да се появяват в средата на 2008 г. През декември същата година, спътници са открили огромна дупка в сигурността – казва Ли Венге, пространство, физик в университета в Ню Хемпшир, който е изучавал данни от THEMIS.
– Ширината на пукнатините е била четири пъти по-голяма от диаметъра на нашата планета, а дължината – седем пъти.

Професор Венгуй и колегите му,   изяснявайки механизма на образуването на дупки в магнитосферата, са създали компютърен модел.
Той показва : две области, чрез които прониква слънчевия вятър, са образувани над северното и южното полукълба.

И тези дупки вече може да донесат максимални щети, тъй като в следващите шест години на Земята ще е изложена на най-силните през последните 150 години, магнитни бури,  причинени от големи слънчеви изригвания.
Според изчисленията на Goddard Space Center, нашата разрушваваща се  магнитосфера ще даде възможност на огромно количество плазма  свободно  да навлиза  в атмосферата след година.

Related Posts

One thought on “След година Земята може да последва съдбата на Марс и Венера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *