Средновековната чума може да избухне отново в Европа

Микроорганизмите, предизвикали появата на чумата в Европа през XIV век, все още съществуват и дори се развива. Биолозите са се опитали да   определят вероятността от повторната поява на тази ужасна болест, пише агенция Франс прес.

Учените са изследвали  ДНК на скелети, открити наскоро в средновековна гробница в покрайнините на Лондон.
Според биолозите, над 100 британци, които са били погребани в масовия гроб, са починали от бубонната чума, която е бушувала  в Европа преди шест века.
Според експерти  съставът на човешкия геном през това време не се е променил. Така че няма основания да се смята, че при повторни избухване на такава епидемия,  хората ще бъдат по-малко податливи на ужасния вирус, който преди много години е отнел живота на хиляди хора.

Освен това, проучвайки почвата в района на погребението,  биолозите открили, че в нея се съдържат почти същите микроорганизми, които са предизвикали избухването на епидемия на територията на европейския континент. Разбира се, в течение на тези 6 столетия,  те са леко видоизменени. Доколко последствията от такива „мутации“ са опасни за хората, на учените в момента им е трудно да   кажат.

Вероятността от повторна поява на средновековната чума има, обаче е твърде  незначителна, така че според учените няма основания за преждевременна паника.
Учените  напомнят, че епидемията от вируса, който може да бъде наречен „наследник“ на средновековната чума, е наблюдаван в Индия през 1904 година.
В резултат на пандемията загиват  три процента от населението – и това доста  преди изобретяването на антибиотиците.

Чумата, която избухва в периода 1348-1353 г.,  само за пет години  отнема живота на близо една трета от населението на Европа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *