Учен живя 48 часа в кутия с растения

Британският учен Иън Стюарт успешно проведе  експеримент , в който престоя 48 часа в херметически затворена стъклена кутия с растения, съобщава Daily Mail.

Ученият   успя да докаже, че  дишайки само кислорода, отделян от растенията в процеса на фотосинтезата,   е възможно пълноценно да се живее. Британският биолог и професор в Университета на Плимут Йън Стюърт прекара  точно два дни в херметически затворена стъклена кутия    с обем от 30 кубически метра и заобиколен от 120 малки и 30 големи растения. Съдържанието на кислород в кутията, която за 48 часа бе дом заучения, е било намалено почти наполовина в сравнение с нормата.

По този начин, изследователят е трябвало да диша само   кислород, който се отделя в процеса на фотосинтезата от заобикалящите го  растения.
Със своята постъпка ученият искаше да покаже колко важна е ролята на растенията за хората и околната среда като цяло.

Проектът, в който ученият  извърши рискования експеримент, е наречен  Едем. Отблизо целият процес е проследен от екип лекари и камери на канала BBC2.
Късно през нощта в четвъртък Иън Стюарт влиза в стъклен аквариум, който след това е затворен херметически.
В „аквариума’ Йънг  взима само няколко книги, лаптоп и уоки-токи за да поддържа  връзка.
Ученият е предполагал, че пребиваването в стая с ниско съдържание на кислород може да предизвика гадене, астматичен пристъп или припадъци.

Но всичко завършва добре: след като прекарва в запечатаната кутия 48 часа, Иън Стюарт заяви, че е имал само леко главоболие. Според учения, нещо подобно се получава при надморска височина от 4000 – 4 500 метра.

Растенията  ученият нарича „последните спасители на човечеството“, които трябва да пазим като зениците на очите си, дори ако това ще забави техническия прогрес.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *