Порция „Вълшебни гъби“ е достатъчна за промяна на личността

45 години след като Тимъти Лиъри,   проповедник на наркомистицизма  призова последователите си, хипитата, към разширяването на съзнанието, учените стигнаха до извода, че „магически гъби“ наистина променят личността на човека – и промяната е към по-добро, пише The Independent.

Еднократна доза от псилоцибин, активното вещество в „магически гъби“, е достатъчна  да предизвика не само халюцинации, но и положителни промени в личността, запазващи се до една година, заключават изследователите от университета Джон Хопкинс в Балтимор.
Роланд Грифитс, професор по психиатрия, автор на изследването, нарече заключенията от тази работа „безпрецедентни“.

Учените дали на  51 възрастни участници в експеримента псилоцибин или плацебо в няколко сесии.
Те били помолени да лежат на дивана със затворени очи  и да слушат  музика с акцент върху „вътрешния  опит“.

30 от участниците имали „мистично преживяване“,   се казва в статията, а после   се увеличила тяхната ефективност в такова качество на характера, което психолозите наричат ??“откритост на  опита“.
Година по-късно показателите им останали на същото високо ниво. В 21 участници, не преживели“мистичен опит“, промени  не  били установени.

„Откритост на опита“ – е едно от петте основни качества, използвани в психологията за описание на човешката личност- то е свързано с въображението, художествените възприятие, чувствата, абстрактното  мислене и широтата на възгледите „- припомня авторът Мат Блейк.

Independent

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

2 Replies to “Порция „Вълшебни гъби“ е достатъчна за промяна на личността”

  1. Красимир

    А от къде може да се снабди човек ,поне с една доза?

Comments are closed.