Динозаврите са си правили гнезда за малките

По време на разкопки в пустинята Гоби експедиция   палеонтолози от университета на Роуд Айлънд (САЩ) са открили гнездо с малки протоцератопси (Protoceratops andrewsi) – динозаври, които са живели на територията на днешна Монголия преди около 70 милиона години.

Това е първата находка от този вид, която показва, че  протоцератопсите  са се грижили за малките си и са ги отглеждали  достатъчно дълго време.

Само в едно гнездо са намерени 15 скелети, а най-малко 10 от тях са напълно запазени. Те са били много малки – всички са се вписвали идеално в гнездо с диаметър от 70 cm

Очевидно е, че са се намирали в един от първите етапи от постнаталното си развитие, тъй като  възрастните протоцератопси достига своите нормални двуметрови размери  на десет години. Въз основа на тези размери, малките са потомци на една и съща майка на възраст от около една година.

„Това е много необичайна находка – казва професор Дейвид Фастовски, който е ръководител на експедицията. – Аз не познавам други видове динозаври, които биха могли да се грижи за малките си така.“

Очевидно е, че малките протоцератопси са били убити при мощна пясъчна буря, която е покрила  гнездото с дебел слой от пясък, който е консервирал техните останки,  съхранявайки ги  до днес.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *