Идат две седмици главоболия от магнитни бури

По време на магнитни бури е добре да не нервничите

Обсерваторията за изучаване на слънчевата динамика на САЩ отбеляза мощно изригване на Слънцето още в четвъртък, 3 ноември. Изригването от X клас е придружено от мощно изхвърляне и на коронарна маса. А на видимата част на Слънцето астрономите веднага след това видяха десетки опасни петна. Тази група е с номер 1339.  Огромната зона в пъти надвишава размера на Земята  и може да се види не само с любителски телескопи, но и с цифрови  фотоапарати.

Коронарното изригване   с тегло няколко милиарда тона и летящо със скорост от почти 1 милиона километра в час, тогава отлетя към Венера. Сега обаче от  Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ предупредиха, че днес, 10-ти ноември зоната 1339  бавно се обръща към Земята. И  сега се очаква серия от магнитни бури, като според астрономите, те няма да отшумят в рамките на две седмици.

Ако погледнете на картата на светилото, където са отбелязани активните точки, можете да видите, че Слънцето е готово да стреля по земята едновременно със седем оръдия – толкова са  опасните зони, почти готови да изстрелят към нас милиарди тонове коронарна маса.

Related Posts

One thought on “Идат две седмици главоболия от магнитни бури

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *