Ню Йорк ще потъне под вода само за час

В резултат на глобалното затопляне и повишаването на морското равнище, Ню Йорк може да се окаже безсилен пред ударите на стихиите, пише Франческо Tortora в статия, публикувана на интернет страницата на вестник Corriere della Sera.

„След 10 години   силен ураган ще залее Ню Йорк. Това не е апокалиптичен  сценарий за нов филм на Холивуд, а истинска  прогнозa, съдържаща се в доклада на научно изследване, поръчано от New York State Energy Researchand Development Authority  на американски учени от Колумбийския и Корнелския университети“ – пише вестникът.

„В доклада се казва, че в резултат на глобалното затопляне и покачващото се морско равнище „Градът, който никога не спи“ само след едно десетилетие може да се окаже под водата в резултат на първия силен ураган. Докладът призовава градските власти още сега да предприемат  необходимите стъпки, за да се гарантира, че в бъдеще ще се избегне трагедия в огромни размери „- пише авторът.

„По-специално, в доклада се твърди, че за по-малко от   час, една трета от улиците на Ню Йорк може да се окажат под вода, което от своя страна ще доведе до наводняване на много от тунелите, водещи до Манхатън. Именно този най-известен  и богат район  на града може, в случай на силен ураган, да се окаже най-опасното място:

„Покачването на равнището  на водата в океана, свързано с изменението на климата,  може да направи Манхатън опасно уязвим откъм наводненията при мощни урагани. Но и останалите части на града ще се сблъскат с последиците от глобалното затопляне „, – пише авторът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *