Радикален опит- германка живее 16 години без пари

На 1 май 1996 успешната  и богата 54-годишна жителка на Дортмунд, учител и психотерапевт по професия Хайдемари Швермер, закрива банковата си сметка, раздала парите и имущество си на нуждаещи се и напуска къщата си, като се отправя на „свободно плаване“ с един куфар, в който сложила няколко лични вещи и снимки. Тя първоначално  планирала  да   издържи без портмоне и банкова сметка   една година, но опитът се оказал толкова успешен, че Хайдемари решава никога да не се върне  към  „нормалния“ живот.

Оттогава тя пътува до Европа, движейки се от място на място, пише книги, чете лекции, разказва  на всички за своя опит, а за   всичко необходимо за да живее  плаща с труда си , „на бартер“. За покрив над главата си тя плаща с работа във ферми, за храна  чисти  в супермаркети, с фризьорки  се разплаща като разхожда кучетата им…

Когато някой европейски университет или асоциация я кани за да говори за уникалния си опит, заедно с поканата и пращат и билети за пътуване.
Дрехите тя получава също на бартер – в действителност, с организацията на бартер клуб в родния  и град Дортмунд, започва всичко: виждайки как работи тази социална инициатива, Хайдемари осъзнава, че   би могла да живее без никакви пари.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *