Създадоха най-лекия материал в света

Учените в САЩ   създададоха най-лекият материал в света. Те са построили метална „мрежа“, която е с  25% по-лека от въздуха  и е почти невъзможно да се счупи защото тя просто възстановява формата си.

Преди това за най-лекият в света се считаха силициевите аерогелове и метална пяна. Но с особена здравина те не се отличават. Все пак тези материали са намерили приложение в индустрията – те са използват за изолация на чувствителна апаратура.

Новият материал ги превъзхожда във всяко отношение. Първо, той  е по-лек. Второ, за разлика от аморфната  пяна,   е много издръжлив. Създателите   специално са го  произвели по такъв начин, че да   прилича  на отделните клетки на Айфеловата кула.

Според един от изследователите Тобиас Schedler, приликата не е случайна. Опитвайки се да  подобрят съществуващите ултралеки материали, учените решили да се обърнат към опита на архитекти. Както се знае , Айфеловата кула е по-висока от  египетските пирамиди, но е много по-лека и елегантна. Това е постигнато чрез добре обмислена конструкция.

„Ако се вгледате в Айфеловата кула във Франция или в  моста Голдън Гейт в САЩ, ще забележите, че те са учудващо леки и в същото време здрави  за   размерите си . Това се дължи на  тяхната конструкция.   Искахме да направим същото, работейки в своята област, „- каза Тобиас Schedler.

Ултралекият материал   е създала  група от изследователи от Университета на Калифорния, лабораторията HRL  и  Калифорнийския технологичен институт. Пълните резултати са  публикувани в списание Science.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *