Стотици хиляди на площад Тахрир в Кайро

В Кайро на площад Тахрир отново се събират  десетки хиляди демонстранти. Опозицията обещава да изведе на улиците   милиони протестиращи.  Преди това протестиращите получиха оставката на временното правителство, формирано след свалянето на Хосни Мубарак.

Протестиращите в центъра на Кайро „приеха“ на 22 ноември оставката на кабинета Isama Sharaf. Но засега, цялата власт остава в ръцете на Висшия военен съвет. Така че основно искане на протестиращите – предаването на властта на гражданско управление – все още не е изпълнено. Скоро обръщение към нацията трябва да направи ръководителят на Висшия съвет  фелдмаршал Хюсеин Тантауи.

Членове на Висшия военен съвет преговарят  с лидери на политически партии и движения. В египетската столица все още не стихват вълненията. Броят на жертвите на сблъсъци с полицията  нарасна  до 36 души, повече от две хиляди са ранени.

Междувременно, на 28 ноември в Египет трябва да се  проведат парламентарни избори.

Представители на повече от 20 политически течения в страната, които участват в демонстрациите на площад Тахрир, подписаха искане през седмицата да се състави правителство на „националното спасение“, което   трябва да   извърши краткосрочни реформи за съживяване на икономиката, ограничаване на цените и бедността. В допълнение, правителството трябва да премахне продължаващото вече 30 години в Египет състояние на извънредно положение.

Демонстрантите призоваха армията да се „върне в казармите“ и да започне да изпълнява преките си задължения – „защита на границите на родината.“

Също така, демонстрантите от площад Тахрир настояват да се извади от юрисдикцията на военните съдилища съдебното преследване на цивилни, да се гарантира свободата на словото и изразяването и да започне борба с корупцията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *