Супербактерии в Европа не се лекуват с антибиотици

Експертите предупреждават, че съществува риск от разпространение на нелечими инфекциозни заболявания   в невъобразим мащаб, пише The Independent.

Причината – увеличението на броя на „супербактериите“, върху които не действат никакви антибиотици, както и спад на интересa за разработването на нови лекарства, твърди  журналистът Джереми Лоурънс.

От Европа са се увеличили съобщенията за пациенти с на практика нелечими инфекции. Както  съобщава  Европейският  център за контрол  и превенция на заболяванията (ECDC), в някои страни до 50% от случаите на отравяне на кръвта са причинени от бактерии K.pneumoniae, които не се лекуват и с най-мощните антибиотици.

А  K.pneumoniae –   не е някакъв вид екзотична бактерия, а разпоространен причинител на  респираторни заболявания и възпаления на пикочните пътища, която се намира в червата и се разпространява чрез докосване на мръсни предмети.

В Европа  честотата на инфекциите от този вид бактерии, резистентни към карбапенем, се   е увеличила от 7 до 15%.

„Това е особено тревожно, тъй като този клас антибиотици е краен случай за лечение на инфекции, резистентни към други лекарства“ – отбелязва авторът. Случаи са отбелязани в Гърция, Италия, Австрия, Унгария и Кипър.

„През 2010 г. също така  са се увеличили щамовете на Е. коли, които  не са чувствителни към антибиотици,“ – пише авторът. В Италия и Испания 25 до 50% от заразените с Е. коли  не могат да бъдат излекувани с fluorokinolon.

„Във Великобритания са  идентифицирани 70 носители на бактерия, която съдържа така наречения  NDM-1 –  ензим, който разрушава карбапенема.  Друго проучване показва, че над 80% от пътниците, завърнали се от Индия в Европа,  носят в себе си NDM гена“, се казва в статията .

Учени предупреждават, че ако генът, който води до синтез  на NDM-1, получи по-широко разпространение, събитията ще са ужасяващи.

През октомври във Великобритания Министерството на здравеопазването предупреди лекарите, че сега гонореята трябва да се лекува  с две лекарства едновременно, а  от някои   препаратите трябва да се откажат, тъй като са без никаква ефективност. „Заплахата от нелечима гонорея в бъдеще  е реална “ – каза представител на департамента.

Що се отнася до разработването на нови лекарства против „супербактерии“, това се оказва много  скъпо и трудно.  Европейската комисия вече обяви програма, която ще насърчава изследвания за  нови антибиотици и обеща ускорено сертифициране на нови лекарства   и финансиране под формата на публично-частно  партньорство.

Според статистиката,  в ЕС всяка година около 25 хиляди души умират от инфекции, устойчиви на антибиотици. Повечето от тези инфекции се срещат в Гърция, Италия, Унгария, България и Кипър. „Като правило  тези   страни са „шампиони“ по  използването на антибиотици“ – подчертава вестникът.

Преди две години, СЗО предупреди, че злоупотребата с антибиотици крие рискове да върне света обратно в миналото, когато инфекциите са били нелечими. „Предупрежденията не бяха взети под внимание,“ – пише вестникът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *