Джурасик парк по река Меконг (видео)

Според Световния фонд за дивата природа (WWF), през миналата година в района на Меконг, зоолози са открили 200 нови вида растения и животни. Сред тях са гущери, които са само женски, риба- краставица, растения, хранещи се птици и плъхове, пише The Telegraph.

Дължината на азиатската река Меконг е 4500 км, тя тече през Камбоджа, Лаос, Виетнам, Тайланд, Мианмар и  китайската провинция Юнан. Представители на   WWF  наскоро публикуваха доклад, в който се посочва, че в този обширен регион през изминалата година  зоолозите на всеки два дни са се сблъсквали с неизвестни на науката животински и растителни видове. Общо са намерени непознати за човека представители на флората и фауната повече от 200 вида.

Сред находките са нов вид чипоноса маймуна,   която по време на дъжд крие главата между коленете си за да не влезе вода в носа и. Тези смешни примати живеят в планински район на Мианмар, където ги наричат Качин. В допълнение, учените са били удивени от уникален вид гущери, които са само женски. За да продължат вида си те не се нуждаят от мъжки – тези влечуги се размножават чрез делене.

В списъка на WWF са влезли още „психоделичен“ гущер с ярко оранжеви крака, жълта шия и синьо-сиво тяло; риба, която по форма и цвят напомня на краставица, и пет вида месоядни растения, които се хранят с птици и дори плъхове.

Според представителя на фонда Стюарт Чапман, много от новооткритите видове могат да изчезнат преди да бъдат проучени – някои от тях са на ръба на изчезването.

New species discovered every two days in the Mekong from WWF on Vimeo.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *