Физиците създадоха модел на Вселената в две трети от обема и

Южнoкорейски и американски физици са създали най-мащабния  и подробен модел на Вселената, в размер   две трети от обема  и, и публикуваха за първи път резултатите от работата си в списание Journal of The Korean Astronomical Society.

Моделът Horizon Run 3 на Чухан Чим (Juhan Kim) от Корейския Институт  за академични изследвания включва около 374 милиaрда самостоятелни елементи, които имат свои собствени физични свойства. Този модел е „наследник“ на предишни разработки на Ким и колегите му – моделите Horizon Run 1 и 2, които включват съответно 69 и 216 милиарда елементи.

Симулираните елемнти – звезди, галактики и  дори клъстери, са разпределени в рамките на куб с ръб с дължина от 32 милиарда светлинни години, което е приблизително две трети от дължината на видимата вселена – 46 милиарда светлинни години.

Както посочват авторите на статията, Horizon Run 3 е  базиран на принципите на студена тъмна материя модел Ламбда-CDM – общоприетата теория, която признава съществуването на тъмна материя и енергия. Моделът описва взаимодействието между елементите на всякакво разстояние и при всякакви условия, което позволява да се оцени реализмът на съвременните представи за структурата и еволюцията на Вселената.

Високата детайлност и огромен брой елементи са изисквали огромна изчислителна мощ – първоначалното стартиране на   модела е заело всички ресурси на Корейския суперкомпютър Tachyon II  за 20 дни. Тази машина е на 26-то място в световната класация  ТОП-500 с общ капацитет от 274 терафлопа.

Учените са провели тест- симулация на базата на набор от произволни данни и изчислили резултатите. Като цяло, моделът възпроизвел точно работата на теорията на ламбда-CDM – червено отместване на далечни обекти, тяхното тегло и спектър се оказали в предела на допустимите стойности.

Ким и колегите му предполагат, че техният алгоритъм и съответния софтуер ще бъда използвани за решаване на големи астрономически проблеми.

Сред тях  те определят и проблема на така наречените барионни акустични осцилации- „ехо“ от ражадането на Вселената под формата на акустични вълни, поради чието движение  е възникнало неравномерно разпределение на материята.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *