Иран свалил американския Sentinel RQ-170 с руската „Автобаза“

Американските власти са били принудени   „с висока степен на уверност“  да   признаят, че показаният от иранците   безпилотен самолет Sentinel   RQ-170 наистина   е такъв.

Робърт Densmore, бивш специалист по електронната война и журналист, специализирал  в   областта на отбранителните технологии, заяви: „Тази загуба е – много голяма. Тези самолети са все още много редки и да се изгуби на територията на врага и като се има предвид, че до него,вероятно, ще имат достъп руснаци и китайци, е много, много неприятно. Стратегически, ние говорим за сериозно поражение. Самолетът има радар, форма и покритие, които са трудни за откриване и е „натъпкан“ с много авангардна електроника. “

Sentinel RQ-170 е с прякор „Звяра от Кандахар“ – това е мястото, където той е бил забелязан първо от журналистите през 2009 година. БЛА е бил използван широко по време на подготовката на операцията за ликвидирането на Осама бин Ладен в Aботабад в началото на май  тази година.

Иран твърди, че е успял да засече Sentinel, да проникне в системата му електронна защита и да го приземи на нейна територия. Американците категорично отричат  възможността от такъв сценарий, но подобни примери съществуват – по-специално, по време на конфликта Израел и „Хизбула“, последната успява да обезвреди някои израелски безпилотни самолети.

Densmore казва: „Тези възможности за заглушаване съществуват, и те не са толкова нови или сложни, колкото изглежда. Всичко, на което има сензор, и всичко, което е с дистанционно управление, може да бъде хакнато и  променено.“

Интернет изданието AviationIntel съобщи, че военните в Иран наскоро са получили от Русия заглушаващата разузнавателна система „Автобаза.“ AviationIntel пише: „Няма причина „Автобаза“ да не може да открие Sentinel и средства, за да наруши електронните му комуникации.“ Друго доказателство е фактът, че Sentinel е бил  използван  за наблюдение на ядрената програма на Иран и именно около иранските ядрени обекти са разположени „Автобазите“.

По-скоро, спекулират авторите на статията,   Sentinel е предавал в центъра в  реално време видео и затова е бил засечен.

Също така не може напълно да отхвърли по-рано издигнатата версия за „бъгове“ в софтуера или проблем с връзката с центъра, които не са причинени от вражески действия. В този случай, Sentinel е могъл да падне буквално върху главите на зашеметените от щастие иранци.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *