Мъж с присадени крака проходи

Пациент на испански хирурзи, който претърпя първата в света трансплантация на двата крака, е започнал да ходи, пише The Daily Telegraph.

Мъжът, който  е на двадесет и няколко години, и чието име не се съобщава от съображения за поверителност, загубил и двата си крака поради травма. Поради естеството на уврежданията било невъзможно да се ползват изкуствени крайници, така че било решено да му се присадят и двата крака от мъртъв донор.

Операцията е извършена на 10 юли 2011 г. и е продължила повече от 10 часа. В нея са участвали    50 лекари от болница La Fe във Валенсия.

След продължително лечение и рехабилитация,  пациентът направил първите си стъпки в плувния басейн на клиниката за рехабилитация. По този начин експерименталната операция се оказала успешна.

Според лекуващия лекар,  един от водещите световни експерти в областта на реконструктивната хирургия Педро Кавадас-Родригез (Pedro Cavadas-Rodriguez), пациентът се възстановява „много добре“, без сериозни усложнения.

Според хирурга, човекът може да ходи без допълнителна подкрепа, но все пак ще минат месеци на рехабилитация.

Трансплантацията на двата крака не е първата операция   разработена и осъществена от Кавадас-Родригес. Той прави и първата в света трансплантация на две ръце (през 2006 г.), крака  (през 2008) и   лице, включително   челюстта и езика (през 2009).

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *