Медузите са безсмъртни

Едно единствено създание на земята   може отново да си върне младостта. Това е един от подвидовете медузи. Сега учените ще се опитат да се създаде с негова помощ  еликсир за вечен  живот.

Медузата Turritopsis nutricula  в състояние да се развие от  зрял етап на възрастен до незрял  полип и обратно. Това означава, че тя всъщност няма ограничение на продължителността на живота си, твърди yahoo.com.

Учените казват, че тази медуза е  единственото известно  животно, което винаги може да си връща обратно  часовника, както и да се развива до състояние на полип (първоначалния етап от живота и).

Този  процес се обяснява с така наречената   трансдиференциация, когато един вид клетки се трансформират в друг вид. Някои животни, като саламандъра, са способни само на ограничена  трансдиференциация и могат да регенерират някои органи, като например  крайници. А Turritopsi nutricula може да регенерира  цялото си тяло отново и отново.

Изследователите   изучават животното, за да разберат как то  успява да обърне процеса на стареене. Доколкото тази медуза е в състояние да заобиколи смъртта, броят и стремително расте.  Сега те могат да бъдат намерени в океаните по света, а не само в родните води на Карибско море.

„Свидетели сме на една инвазия в световен мащаб“, казва д-р Мария Миглета, от Смитсоновия институт за тропическите морета.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *