Най-тежкото за 200 години засушаване парализира корабоплаването по Дунава

Най-тежката за последните 200 година суша    парализира  корабоплаването по р. Дунав, включително и популярните круизи по реката. От   водата се показват  бомби и потънали кораби от Втората световна война.

Заради липсата на дъжд в Източна Европа и на Балканите, нивото на водата във втората по големина река в Европа е доста нищожно на много места. В областта на унгарско-сръбската граница са заседнали около 80 товарни кораби.

„За всичките си години опит на капитан по  реката, не си спомням такава суша,“ – казва Антон Балаш  , капитан на  натъкнал  се на пясъчна плитчина  унгарски кораб. Река тече на протежение от  1 777 мили през осем страни и се влива в Черно море. Тази река е считана за една от най-големите и най-натоварените транспортни артерии в Европа.

Сега Дунав е толкова пресъхнал, че в заплаха  за корабите са се превърнали  лежащите на дъното на реката  потънали бомби  и   кораби от Втората световна война, които се появяват от водата, когато реката се оттегля, оголвайки брегове, които в продължение на векове не са се виждали дневна светлина.

В някои части на Централна Европа  ноември тази година е най-сухият  за цялто време, откакто се пазят данни –  1775 г. В България нивото на водата в реката сега е най-ниското  от 1941 г., и на големи участъци речното корабоплаване е спряло.

Превозът на товари по река Дунав не превишава 25% от нормалния обем, поради ниското ниво на водата. Австрийската организация Via Donau, занимаващи се с воден транспорт, съобщи, че сега товарите се пренасочват по пътищата и железопътните линии.

„Водата просто няма. Ситуацията стана критична не само за нас в долното течение, но и нагоре по реката, в Австрия – казва Иван Иванов, заместник-директор на корабната компания „Българско речно плаване.“ – Цената на доставките на товарите продължава да расте. Дори не искам да смятам нашите загуби. “

Бранко Савич, от една от водещите корабни сръбски компании казва, че ситуацията е „катастрофална“. „Корабоплаване по река Дунав  практически няма. Имаме нужда от много  вода, дъжд или топящ се сняг „- казва той.

Британската компания Европа River Cruises заяви, че засега никой от операторите засега не е  съобщавал  за проблеми в навечерието на претоварения Коледен период, обаче, ако е необходимо, алтернативен транспорт ще бъде намерен .

„На нашите турове около Коледа това няма да се отрази. Ако корабите не може да вървят по  реката, ние ще возим хората с   автобуси, „- каза представител на фирмата. Метеоролозите засега само гадаят и не могат да обяснят причините за сушата, която  причинява много проблеми в региона. В Сърбия  намалява производството на електроенергия  от водноелектрически централи, в Босна няма достатъчно питейна вода,  в Румъния, България и Унгария е застрашена реколтата.

Природозащитниците са разтревожени: Доклад на Световния фонд за дивата природа съобщи за рязък спад на броя на птиците  в долното течение на река Дунав.

Worst drought in 200 years paralyses Danube river shipping

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *