Създадоха „течно електричество“

Учени от Масачузетския технологичен институт са разработили технология, която значително ще ускори процеса на зареждане на батериите. Ключовият момент в разработката е  иновативния течен материал «Cambridge Crude», който съдържа в себе си  електрически заряд.

Основни потребители на новата технология се очаква да станат електромобилите.

Течността е специален  електролит, съдържащ   в суспензията голям брой  литиево-йонните частици, които формират общия заряд. Когато електричество, което се съхранява в течността се изчерпа, водачът трябва да закара колата на зарядната станция, където се източва стария и се налива нов електролит в  батерията. Цялата процедура отнема само толкова време, колкото традиционното зареждане с бензин или дизелово гориво. По този начин, един от най-големите недостатъци на електрическите автомобили просто изчезват.

Що се отнася до отработения електролит, отпада необходимостта той да се утилизира, а повторно се зарежда.

Технологията   все още е в процес на разработка, но специалистите в Масачузетския технологичен институт смятат, че напълно функционален прототип на такава система ще бъде изграден  и пуснат още през 2013 година. Системата ще включва пълен набор от компоненти: от  електрически автомобил до станции където ще се източва отработено и ще се налива свежо гориво.

Related Posts

2 thoughts on “Създадоха „течно електричество“

  1. Добре че са филмите които дават идеи. В случая става въпрос за „Разрушителя“ (Demolition Man) от далечната 1993г. Жалко че трябваше да минат 18-19 години за да преоткрият идеята.

  2. Супер, те са за Нобелова награда.
    А на Ицо ще кажа, че фантастиката е пътеводителят на откривателите и изобретателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *