Skype сам си казвал вашия IP

Специалисти са открили в популярната интернет програма Skype програмна «дупка“, която  позволява да се разбере реалното географско  местоположение на потребителя

Както  е посочено от експерти от Политехническия институт в нюйоркския университет, Skype позволява да се установи IP-адреса на даден потребител, което от гледна точка на сигурността е много сериозен недостатък в програмата, съобщава TСN.

За да проверят това свое откритие, специалистите са инициирали около 10 хиляди видео разговори със  случайни потребители на Skype, след което е било установено, че данните на потребителя може да бъда установени, дори ако той не отговаря  и няма връзка с него.

Експертите казват, че сред получените данни  най-голямата заплаха е IP-адреса на потребителя, по който хакерът ще бъде в състояние да разбера къде точно се намира този потребител.

При определяне на местоположението на потребителя, пред мошениците се откриват значителни възможности за шпионаж и изнудване на хора, което е особено тревожно за различни знаменитости.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.