В Антарктида изкопаха огромно чудовище

Милиони години преди   пингвините, в Антарктида са живели огромни тревопасни  динозаврите. Палеонтолозите са открили за пръв път на ледения континент  останки от гигантски динозавър – титанозавър, съобщава TVNZ.

Фрагменти от скелети на тези животни досега са откривани на всички континенти,  с изключение на Антарктида. Но учените са очаквали, че  биха могли да ги намерят  и в антарктическия лед, защото там вече са намирани останки на гигантски дървета.

Титанозаврите са големи растителноядни динозаври от групата зауропод, които са живели по време на късната Креда (преди около 70 милиона години). Служители на Аржентинския съвет за наука и технологии са намерили фосилизирани кости на древните гущери  на остров Джеймс Рос Айлънд.

Има предположения, че това може да са костите на аргентинозавър – гигантски гущер с  размери около 30 метра. Въпреки това, засега доказателства не са достатъчни: намирането на няколко кости не може да бъде сериозно доказателство за определяне на вида на изкопаемите същества.

Related Posts

3 thoughts on “В Антарктида изкопаха огромно чудовище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *