Варианти за край на света: Апокалипсисите от миналото и настоящето

Идването на края на света e  тема, която е актуална винаги. Всяка година  учените изказват различни предположения за това как ще изчезне живота на Земята:  вакуумен колапс, завръщането на древни божества, екологична катастрофа и др.

Журналистите от Deutsche Welle са съставали рейтинг на версиите за края на света от древността до наши дни.

Касандра (около III век пр. Хр.)

Хората се страхуват от края на света в продължение на векове. Една от най-известните пророчици в историята, прогнозирала смъртта на всички живи същества, е древногръцката жрица Касандра. Днес  нейното име е познато и на децата. Според легендата, едно от не най-оптимистичните пророчества на Касандра е падането на Троя. Говори се, че Касандра  е говорила и  за края на света, но точната дата на Апокалипсиса не е споменавала. Древногръцката пророчица се е славила и с това, че нейните прогнози винаги се сбъдвали, но преди това никой не и вярвал. Сега е  точно обратното: всяка нова версия на Апокалипсиса, без значение колко абсурдна е, неизменно предизвиква паника по целия свят.

Пророците на Римската империя (30 г. пр. Хр. – 476 г.)

Пророците, които са живели по време на Римската империя, я асоциирали с целия свят. Ето защо тяхното разбиране на Апокалипсиса е падането на римската цивилизация. Повечето от пророците в  един глас твърдели, че Империята ще бъде унищожена от  царящия навсякъде разврат, лукс и мързел. Те казвали, че под тежестта на тези пороци ще се разпадне   самата държава. Тази прогноза не се сбъдва – както знаем, Рим е унищожен от  варварите.

В началото на XX век

Най-популярната версия на Апокалипсиса в началото на ХХ век е сблъсъка на Земята с Халеевата комета – за нея пишат всички европейски вестници. За щастие, гигантската и опашка заобикаля Земята. В тази версия за края на света са вярвали   голяма част от хората. Тези, които считали себе си за интелектуален елит, били повлияни от творчеството на   Шпенглер за залеза на Европа и говорили за духовен апокалипсис.
Интересното е, че представата на европейските интелектуалци  за „смърт на човечеството“ не се различава много от пророчествата на древните римски оракули:  духовните ценности са заменени от  материализъм, атеизъм  и срив на моралните устои, в резултат на което хората ще се върнат в примитивното си състояние на животни. Някои съвременни философи смятат, че „Шпенглеровия края на света“ отдавна е настъпил. Само че малко хора го забелязват.

Днес

Днес дискусиите за духовната деградация на обществото не са особено популярни. В медиите се насажда заплахата от физическо унищожаване на целия живот. Броят на версиите за край на света, направени в последните сто години, са  неизброими.

Прогнозирало се е, че целият свят ще загине по време на Втората световна война. Когато войските на Хитлер са  победени, жълтата преса  е залята от слухове за нова глобална касапница. По време на Студената война  най-популярната версия на Апокалипсиса е за ядрена война между САЩ и СССР. Тези настроения са оставили огромен отпечатък върху популярната култура. Между другото,   в ерата на влошаване на американско-съветските отношения се появиха супергерои от  комиксите като капитан Америка, които спасяват света, борейки се с  комунистите.

След това  на мода излизат различни природни бедствия. Първо се говори за енергийна криза, като се твърди, че арабският свят ще престанат да снабдява не  особено приятелски настроения Запад  с петрол, в резултат на което в САЩ и Европа ще спре транспорта, ще се закриват големи промишлени предприятия, ще се изключи отоплението.

Тогава медиите в търсене на сензация заложиха на друга теза:  ядрената енергетика. Аварията в Чернобил разтревожи целия свят. След последната трагедия във   „Фукушима-1“ ядрените страхове са отново на мода. Лидер в класирането на теориите  за популярните днес варианти на Апокалипсиса, разбира се, е глобалното затопляне. Според известните твърдения, в рамките на 20-50 години, температурата на Земята ще се увеличи значително, наводненията ще унищожават реколтата, светът ще бъде обхванат от глад и епидемии от различни болести.

Е, ние продължаваме да се подготвяме за най-лошото.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *