Вече зареждат мозъка ни с умения като в „Матрицата“

Директното „зареждане“ в  мозъка на нови умения като шофиране на кола или самолет, което видяхме във филма „Матрицата“ е съвсем реално,  доказват  американски и японски учени.

Специалисти от Бостънския университет и    лабораторията ATR Computational Neuroscience в Киото  смятат, че в близко бъдеще ние ще бъдем в състояние да зареждаме нови данни в мозъка си,  просто натискайки клавиш на компютъра .

Била е проведена серия от експерименти с технологията FMRI (магнитно- резонансен скенер) , с която се изпращат импулси към част от мозъка, отговорна за визуалното възприятие. Процесът се нарича Decoded Neurofeedback или съкратено“DecNef“.

Резултатът наистина е впечатляващ. Тези доброволци, на които бил изпратен необходимия сигнал, се справяли в реалния свят с конкретна задача много по-успешно от тези, които не са били подложени на „зареждане на данни“ в мозъка.

Според водещия специалист Такое Ватанабе (Takeo Watanabe),  експериментът е доказал, че възрастните възприемат напълно и правилно използват изпратената в мозъка им визуална информация, като не е далеч денят, когато прехвърлянето на нови данни в паметта на мозъка може да бъде толкова лесно, колкото в „Матрицата“.

 

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.