Северна Корея може да не балсамира Ким Чен Ир заради липса на пари

Поради високата цена на процедурата Северна Корея, която е изправена пред липсата на храна, може да се откаже да балсамира  мъртвия си лидер Ким Чен Ир, пише британският вестник The Guardian

„Балсамирането на диктатори е нещо, което не е  евтино: то  ще  струва най-малко $ 300 000“ –  се казва в статията.

А  освен самото балсамиране ще трябва да се харчат и по няколко стотици хиляди долара на година за грижи за мумията.

„В момент, когато Северна Корея може да са изправи  пред нов, по-сериозен недостиг на храна,  вероятно ще се окаже, че организаторите на погребението   осъзнават, че   могат да си позволят да съхранят само един балсамиран „вечен“ лидер“ – пише още вестникът.

Севернокорейски  медии съобщиха, че Ким Чен Ир ще бъде погребан на 28 декември  до баща си. Вестникът твърди, че според негова информация, окончателното решение за погребение или балсамиране все още не е взето.

Според руското онлайн издание Финмаркет.ру, в продължение на десетилетия в Северна Корея е създавана икономическа система, която работи на пълно самозадоволяване: обявено е, че решаването на проблемите на Северна Корея може да решат само корейците. Въпреки това, властите, обаче, имат начини да спечелят от своите съседи.

Правителството на наследника на Ким Чен Ир, Ким Чен Ун може да печели  около 2 млрд. долара годишно с легален износ:

– Северна Корея печели милиони долари от износ за Китай на различни подземни богатства, основно въглища и магнезий. Китай се интересува от улов на риба в корейски териториални води.

– На корейския пазар се опитват да влязат и  други международни корпорации, но достъпът   е ограничен. Засега основният начин за тях   остават международните  търговски изложения.

– В Русия  Корея изнася работна сила, като например- дърводобива (където преди 89-та се трудеха и българи, бел.прев.). На границата със съседните страни   корейците са построили  фабрики за въглища. Работодателите плащат на  Корея с долари, а правителството плаща заплатите на хората си в неконвертируемия вон

– Една интересна част от износа на Северна Корея е продажбата на азиатски и африкански диктатори на различни монументи и паметници.

– Корейците също се опитват да си сътрудничат с Китай в областта на туризма.

Но има и нелегален износ, за който репортери от Националното обществено радио, организация обединяваща почти всички радиостанции в САЩ, разбират от интервюта с бившата шпионка в Северна Корея   Ма Юнг Ae, която сега живее в Съединените щати. В Пхенян, тя работи в местната полиция със  задача  да се бори с дребните търговци на наркотици. Според нея, най-големият наркодилър в страната е самата държава. През 1980, когато Ма е полицайка, Корея се специализира в продажбата на опиати. Сега придобиват популярност амфетамините. Основният потребител на корейски наркотици е Китай. Всъщност, задачата на Ма е била да се осигури държавен монопол  и  елиминиране на конкуренцията от малките търговци.

Ма Юнг дава и друг пример: когато тя е полицай и  отива на екскурзия в Китай, вместо   кредитна карта тя получава пачка фалшиви 100-доларови банкноти. Тогава китайците обменят фалшивите долари в размер на 60 долара за една от тези висококачествени фалшиви стотачки. Друга част от  износа са доставките  на оръжие.

Например, немският Die Welt публикува статия, в която съобщи, че Северна Корея е помогнала на Сирия за изграждането на завод за производство на ракети.

Related Posts

One thought on “Северна Корея може да не балсамира Ким Чен Ир заради липса на пари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *