Aпокалипсис, създаден в лаборатория

Експериментирайки с причинителя на  птичия грип, холандски изследователи са създали вирус, който може да убие десетки, ако не и стотици милиони хора, съобщава The New York Times в редакционна статия. Изследванията са финансирани от Националния здравен институт на САЩ. Според вестника, тези „проучвания не е трябвало да бъда извършени, тъй като потенциалните щети са просто катастрофални, a  потенциалните ползи от изучаването на вируса са по-скоро хипотетична“.

Изданието призовава новият вирус да се унищожи или поне да се пази само в няколко лаборатории, които отговарят на ниво 4 за биобезопасност.

Изследователи от Медицинския Център Еразмус (Ротердам), експериментирайки върху порове, се опитали да разберат  колко бързо вируса A (H5N1) може да мутира във форма, която се предава по въздушно –  капков път. Установено е, че след само пет генетични мутации, вирусът започва да  се предава по този начин от животно на животно, оставайки все така смъртоносен. Междувременно, поровете реагират на грипа като хората.

В центъра  Еразмус смятат, че с данните за мутации на вируса трябва да разполагат повече от 100 лаборатории и хиляди учени от цял свят. Според вестника, това е огромна опасност за освобождаване на вируса.

Източник: The New York Times

Related Posts

3 thoughts on “Aпокалипсис, създаден в лаборатория

  1. В Сблъсък става дума точно за смъртоносен грипен вирус, а в Заразно зло – за зомби вирус.

    Който и да спечели – ние губим :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *