Детските въпроси здраво затрудняват британските родители

Изследователи от Великобритания направиха рейтинг на  въпросите на децата, от които родители се страхуват най-много. Проучването обхваща повече от две хиляди семейства с деца на възраст от пет до 16 години. Най-трудeн се оказал въпросът  „Защо  Луната понякога се вижда през деня?“,  последван от „Защо небето е синьо?“ И на трето място – „Ще срещнем ли някога извънземни?“.

Освен това децата затрудняват родителите си и с такива въпроси: „Колко тежи нашата планета?“ и „Защо самолетите висят във въздуха?“ На шесто място е въпросът „Защо  водата е мокра?“

В допълнение  в топ десет са включени въпросите: „Къде ходят през зимата пчелите и птиците?“, „Откъде идва дъгата?“ и „Защо на земята има различни часови зони?“

Според родителите, повечето от въпросите  на децата са провокирани от образователни програми по телевизията.

Повечето от анкетираните признават, че за   отговорите на въпросите на децата  не  им достигат знания по математика и естествознание, които те са получили в училище.

Както отбелязват изследователите  26% от родителите постоянно се притесняват, че децата им     разбират  математиката и точните науки по-добре, отколкото   те самите.

Повече от половината от родителите изпитват безпокойство и недоволство от себе си, когато децата не могат да получат от тях отговор на въпроса си.

Една пета от анкетираните признават, че им е било по-лесно да си измислят отговор, отколкото да признаят пред сина или дъщеря си, че те наистина не знаят нещо.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *