Според доклада на Института за икономически изследвания в Университет на Мексико, повече от 2,5 милиона мексиканци са застрашени от глад, ако не се предприемат незабавни мерки за борба с сушата, която е засегнала 50% от общините в страната. Сушата е унищожила 1,4 милиона хектара   насаждения .

Кризата е толкова сериозна, че в три щата на Мексико  25 хиляди деца са спрели да ходят на училище, защото техните семейства не могат да си позволят да плащат сега и храната и ученическите пособия. Някои учени  погрешно обвиняват за това глобалното затопляне, но истинската причина е недостатъчното ниво на развитие на инфраструктурата и напоителните системи.

Миналата година  от Мексико са изнесени земеделски продукти за $ 10 милиарда, а са внесени за 21 милиарда . Като се има предвид рязкото намаляване на реколтата от царевица в Мексико и света като цяло, ограниченията, наложени на износа на зърно от  Русия и Аржентина, както и   използването на царевица за биогорива в САЩ, има вероятност Мексико   да не може да си позволи внос на царевица за хората в достатъчно количество.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *