Изгубеният свят бе открит край бреговете на Антарктида

Учените са открили на дъното на Атлантическия океан край бреговете на Антарктида истински изгубен свят: множество животни, които живеят на голяма дълбочина при източници на топла вода. Според ръководителя на научната експедиция, Алекс Роджърс, обитателите на  този свят сякаш са пристигнали от друга планета.

http://www.livescience.com/17715-yeti-crabs-antarctic-vents.html

„Ние бяхме абсолютно изумени , когато видяхме тези животински общности, защото те са много различни от останалите обитатели на топли  извори на дъното на океана,“ – казва Роджърс, който е работил като професор по зоология в Оксфорд, за изданието  LiveScience.

Сред жителите на мистериозен дълбините на морето са  открити например, космати раци. Странни същества   отглеждат по гърдите и краката си цели колонии от бактерии, които виреят в богатата на минерали вода от горещи извори. С тези бактерии те се хранят, защото на дъното на океана, където не достига слънчева светлина, няма нищо. А раците, от своя страна служат за храна на морските звезди със седем крайници, които дебнат жертвите си  по краищата на източниците на топла вода.

Професор Джон Копли от университета в Саутхемптън, обяснява, че важността на откритието се състои във факта, че подводните горещи извори край бреговете на Антарктида, никой все още не е проучвал. Според него, учените съвсем наскоро са се осмелили да започнат  изследвания в тези опасни географски ширини. Самите източни са открити още през 1999 г., но за организацията на пълномащабна експедиция са били неободими повече от десет години. Пълните резултати от проучванията са публикувани в списание PLoS Biology.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *