Към Сирия и Иран се насочват военни кораби и авиция

Американски, руски, френски и британски военновъздушни и военноморски сили започнаха да се насочват към сирийския и иранския бряг в края на седмицата, към двете най-горещи точки в Близкия изток. Руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“  още на 8 януари бе закотвен в сирийското пристанище Тартуса, пристигайки там с разрушителя „Адмирал Чабаненко“ и противолодъчния стражеви  кораб  „Ярослав Мъдри“. За да се противопостави  на това, Франция прехвърли в района на Тартус разрушителя Forbin.

Военни източници, на които се позовава порталът Debkafile , съобщават за концентрирането през последните 48 часа на  западните военноморски сили край бреговете на Иран – Персийския залив и Арабско море –   в случай, че Техеран реши да изпълни своята заплаха и да затвори Ормузкия проток.

Великобритания изпрати в  Оманския залив есминец клас  45 Daring, въоръжен с нови технологии за сваляне на  ракети. По същото време заедно с британците трябва да пристигне и френският самолетоносач „Шарл де Гол“.

Според тези източници, гигантският безпилотник  UAV RQ-4 Global Hawk, е излетял от самолетоносача на САЩ Stenning   на разузнаване край бреговете на Иран. Stenning и бойната му група се движат в   Оманския залив до входа на   Ормузкия проток, който Техеран заплаши да блокира за  движение  за арабските петролни танкери.

Американските военни източници заявиха  в понеделник, 9 януари, че задачата на Global Hawk е „наблюдение на корабоплаването на иранския бряг и на Ормузкия проток.“ ВМФ на САЩ има задача да следи движение в тази област, след като командирът на иранския военноморски флот адмирал Хабибола Сайари заяви в телевизионно обръщение в неделя, че   Ормузкия пролив е под пълен контрол на военноморските сили на Иран в продължение на много години.

Също в неделя,   генерал Мартин Демпси, председател на американския комитет на началник-щабовете, предупреди в интервю за CBS с недвусмислени изрази, че  Иран има възможност да блокира Ормузкия проток, като добави: “ Ние гарантираме, че ако това се случи, ние ще го поправим“.

С появата си в същата програма  американски министър на отбраната Леон Панета предупреди за бързи, решителни и много твърди американски отговори  на всякакви опити на Иран да затвори Ормузкия проток.

Източници на Debkafile отбелязват, че постоянната  ескалация на военното напрежение около Иран и Сирия през последните дни  идва не само от бързия напредък на Иран в производството на ядрени оръжия, но и от опасенията на Запада и Израел ,  че Техеран и Дамаск може да вземат решение за съвместно изпълнение на своите военни планове в Персийския залив и Средиземно море.

След като „Адмирал Кузнецов“ с фанфари хвърли котва в  пристанището Тартус, на борда му се качи  командирът на сирийския флот Раджа Дауд. Той бе посрещнат от почетния караул на руските морски пехотинци подредени на фона на изтребителите-бомбардировачи Су-33 и Су-25.

Това се разглежда не само като сигнал за готовността на Москва да подкрепи режима на Асад срещу западна  военна намеса, но и като жест на подкрепа за сътрудничество със Сирия и Иран като част от оперативните и планове.

Related Posts

2 thoughts on “Към Сирия и Иран се насочват военни кораби и авиция

  1. Въпреки че се съмнявам такава информация да е истинска, (руснаци, французи, англичани, американци заедно… руснаци?!) и това за една държава, която само една от гореизброените може да ги нагази много сериозно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *