Небостъргачите предизвикват финансови кризи, според Barclays Capital

Анализаторите от Barclays Capital   обръщат внимание на „нездравата връзка“ между строежа на небостъргачи и икономическите кризи. Според тях финансовата система на градове и държави, които инвестират милиони в строителството на многоетажни центрове, се срутва  след откриването им. Експертите са открили много примери и прогнозират  възможни кризи в Китай, Индия и дори Великобритания.

В подкрепа на твърденията си изследователите от Barclays Capital  посочват като пример  легендарния Empire State Building, построен  в Ню Йорк в навечерието на Голямата депресия. Те също така говорят и за кулата „Бурж Дубай“ – най-високата сграда в света. Тя се появява в Дубай, а малко след това емирство едва не банкрутира, съобщава ВВС.

„Често масовото строителство на огромни сгради е отражение на бума в строителството на небостъргачи, а той на свой ред отразява мащабния проблем на неефективно разпределение на капитала и предстоящите  икономически промени“ – предупреждават анализаторите от  Barclays Capital.

Проучването отбелязва, че първият небостъргач в света Equitable Life, издигнат в Ню Йорк през 1873 г., има  тъжнасъдба. Неговото откриване е последвано от пет години рецесия и през 1912 г.   небостъргачът е  разрушен.

Други примери за небостъргачи свързани с кризата: Willis Tower (предишен Sears Tower) в Чикаго, построен  през 1974 г., в  период на паника на петролния пазар и отмяна  на привързването на американския долар към златото, малайзийския Petronas Towers, построен  през 1997 г., и др.

Авторите отбелязват  и лидерите по  изграждане на небостъргачи днес. Мащабно строителство на небостъргачи в момента има в Китай, Индия, както и в Лондон. Така, Поднебесната империя и Индия сега строят по 14 сгради с височина повече от 240 м.

Освен това, Китай, според Barclays Capital,   изгражда  53% от всички небостъргачи в  света. В същото време, според друго проучване – на банката JP Morgan Chase – се посочва, че цените на жилищата в големите китайски градове ще паднат с 20% до лятото на 2013 година.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *