Представиха светодиодна лампа с течно охлаждане

На изложбата CES 2012 американската компания   Switch представи светодиодната лампа Switch100, със    система за охлаждане с течност. Продуктът   е аналог на обикновена 100-ватова лампа с нажежаема жичка.

Уникалността на тази лампа е, че тя се охлажда не само от система от метални плочи, а и с течност. Повишената яркост на светодиодните лампи води до силно прегряване на отделящия светлината чип, който при високи температури работи много по-малко от нормалния срок на употреба. 

Американците охлаждат излъчващия светлина чип с   течност. Тя циркулира във вътрешността на стъкления  „купол» на Switch100. Близо до чипа се нагрява и се движи до повърхността, където топлината равномерно се отдава , а след това се връща отново към чипа.

Първото поколение на тези лампи американците анонсираха още през май 2011 година. Но сега продуктът  е завършен  и   скоро ще се появи   на пазара в САЩ (за $ 37), а след това и в Европа.

Светодиодните лампи имат много по-дълъг живот  от тези с нажежаема жичка (десетки хиляди часа), а   консумират само една малка част от необходимата мощност на обикновените.
Може би единственият им недостатък  е  цветната  температура – тези лампи излъчват хладна синя светлина. Топлите (в жълто) нюанси са в процес на разработка.

„Нашите лампи използват 80% по-малко енергия от крушките с нажежаема жичка, но  се изплащат за около шест месеца“ – съобщават от компанията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *