С телескопа Кеплер е уловен сигнал, който може да е с изкуствен произход

С помощта на данните, получени от телескопа на НАСА Кеплер, астрономите oтскоро търсят радиосигнали, идващи от някои звездни системи,  около които има планети,   подходящи за възникването и развитието на живот  на повърхността им. Тази стратегия за търсене почти веднага даде  успешни резултати- наскоро е бил  записан радиосигнал, който засега е най-подходящият кандидат за ролята на сигнал, изпратен от извънземна цивилизация.

Има вероятност обаче да е уловен сигнал, който  всъщност има земен произход.  В съобщение за пресата, учените от групата  астрономи от Университета на Калифорния в Бъркли се  казва, че използването на програмата SETI заедно с телескопа Кеплер е започнало съвсем скоро, а кандидатите   за сигнали с извънземен произход са се появили почти веднага. Въпреки това, за съжаление, повечето от първите открити радиосигнали  са само следи от радио-честотни сигнали и смущения, изпратени от Земята.

Но също така се отбелязва и факта, че сред многото записани сигнали, има някои, за които се предполага от  учените, че  могат да бъдат изпращани от извънземна технология. Тези сигнали са много тесни честотно – много по-тесни, отколкото повечето от сигналите, произведени от известни астрофизични явления. Също така се отбеляза, че те   постоянно променят своята честота, която може да се обясни с ефекта на Доплер, произтичащ  от припокриването на движението на предавателя и радиотелескопа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *