В Израел създадоха киберплъх

Докато американците засега  създават само кибернасекоми, изследователи от университета в Тел Авив преминаха на бозайници и  успешно   вградиха чип в мозъка на плъх, който напълно заменя част от неговия участък, отговарящ за някои двигателни  функции на тялото.

Според Daily Mail, такава функции като например мигането, в мозък на плъха сега се управлява  от малък  имплантиран чип. Израелски учени смятат, че тяхната технология може да помогне на много хора,  страдащи от различни мозъчни заболявания като болестта на Паркинсон.

-Представете си, че има част от мозъка, която е увредена, – казва проф. Мати Mинтц, – и си представете, че ние знаем как точно работи тази част. После ние  създаваме точно копие на този участък и възстановяваме увреждането.

Според Mintz, те  успешно са внедрили в мозъка на гризача с повреден участък изкуствен детайл и изцяло са възстановили  нарушеното движение. Този механизъм е свързан с мозъка,  получава от него необходимата сензорна информация и я изпраща на гръбначния мозък, както би правил неувредения  участък.

В бъдеще  професорът се надява, че техните импланти ще се прилагат при хора с нарушена функцията на мозъка, но признава, че има някои чисто етични проблеми освен факта, че много организации се противопоставят на такива експерименти, дори и при плъхове.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *