Жените вкараха науката в задънена улица

След 60 години изследвания, учените така и не успяха да намерят  „точката G“, която многократно е била обект на академичен дебат. И макар   много жени да се кълнат, че суперерогенната зона съществува, научно доказателство засега няма, пише LiveScience.

Учените са правили сканиране и биопсия на вагинални стени, където, съдейки по описанието на самите жени,  трябва да се намира „точка G“. Въз основа на резултатите от 96 такива изследвания, израелски и американски учени са стигнали до категоричен извод. „Без съмнение, анатомична организация, наречена“ G точка “ не съществува“, – казва Amichai Kilchevsky, експерт в областта на урологията в Йейлския университет.

Kilchevsky признава резултатите „като не на 100% убедителни“, предполагайки, че някой ден ще е в състояние да намери нещо, което екипът му е пропуснал. Но за това ние се нуждаем от нови технологии, казва ученият.

Според Kilchevskiy, повечето респонденти смятат, че „G точка“ съществува, въпреки че някои от тях не могат да определят точното и място. Тъканна биопсия показва, че в тази област има много повече нервни окончания, отколкото в другите стени на вагината. Въпреки това, експертите   напомнят, че чувствителността на човешкото тяло  не се определя единствено от броя на нервните окончания.

Не много отдавна, „G точката“  предизвика сериозно скарване между научните общности на Великобритания и Франция. Британците анкетирали 1800 близначките, с предположението, че  тъй като гените им са едни и същи, „G точка“ трябва да имат и  двете. Оказва се обаче, че много често сестрите давайки твърде различни данни за  наличието на тази суперерогенна зона. „Събраните данни   съвсем ясно показват, че наличието на“ G точка е „напълно субективно“ – казва един от авторите на изследването, Тим Спектър.

Категоричното заключение  на британските учени, доведе до бурни възражения от другата страна на Ламанша. Според участниците в специална конференция, свикана в Париж от гинеколога Силвен Maмун, констатациите на британците са „абсолютно погрешни“, защото са построени само въз основа на изследване на генетичния материал. „Ясно е, че женската сексуалност е особено разнообразна, което не може да бъде сведено само до „да“ или „не“ или“ до  „включено“ и „изключено“- казва Maмун.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *