Aлкохолът стимулира творческите дейности

Американски учени са установили, че малки количества алкохол увеличават находчивостта на хората при изпълнение на творчески задачи, свързани със словесни асоциации, пише Science News.

В изследване, проведено в Университета на Илинойс в Чикаго, са взели участие 40 мъже, които понякога пият алкохол „в компания.“ При подготовката на експеримента, на половината от доброволците, докато гледали анимационен филм,  предложили лека закуска, а след това и да консумират определено количеството от напитка с червена боровинка и водка, достатъчно да се достигне средна концентрация на алкохол в кръвта от 0,075% (леко под нивото от 0,08%, с което в САЩ се позволява  шофиране). Други участници, включени в контролната група, просто гледали същия филм.След това всички доброволци изпълнили  15 творчески задачи, които се свеждали до това, да  прочетат три думи, да изберат четвърта, която да образува с всяка от предложените думи смислена фраза. Например  на думите „слънце“, „слово“ и „рокля“ би подхождало определението „Ярък“.

Участниците в изследването, които  били „подпийнали“, показвали интуитивна изобретателност  при изпълнението на задачите си по-често, отколкото трезвениците, които мислели по-дълго. По-специално, от първата група доброволци правилно изпълнявали средно по девет задачи, а от втората – шест. В допълнение, пилите намирали правилното решение средно за 11.5 секунди, докато  трезвите за  15.2 секунди.

В трезво състояние всички участници се справяли с тези задачи за еднакво.

Авторите на изследването, Андрю Ярош и Дженифър Уайли   предполагат, че този ефект на алкохола е свързан със способността  да се снижи  концентрацията на вниманието, което облекчава търсенето на връзки между далечни понятия  и идеи. Учените също така смятат, че тези резултати може да обяснят склонността към   алкохола при артисти, музиканти и други творчески специалисти.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *