Движението на Земята предвещава ледников период

Очаква ни ледников период. Вина за това има изместването на наклона на земната ос. Учените не  за първа година спорят за това, какви механизми са в състояние драматично да променят климата на Земята. Много  говорят за глобалното затопляне заради емисиите на CO2, а други  – за изригванията на Слънцето. Друга теория се занимава с  изместването на оста на въртене на планетата. И сега, тази версия е била потвърдена. Установено е, че дори малко отместване  е достатъчно, за да предизвика ледников период през този век, пише Daily Mail.

Професорът в Харвардския университет Питър Хюберс, е използвал компютърни модели, за да проектира различни сценарии за да докаже, че наклонът на оста на Земята е решаващ фактор. „Сега можем да потвърдим това със сигурност повече от 99%“ – казва ученият. Това откритие ще позволи да се предскажат глобалните промени на климата.

Има два цикъла на движение на Земята: единият продължава 10 хиляди години, а другият – около 40 хиляди години. По време на единия ледените шапки започват да се топят, а след това обратното, започва период на глобално охлаждане. За първи път за това , че тези цикли може да диктуват честотата на ледникови периоди, съобщава сръбският геофизик Милутин Миланкович през първата половина на ХХ век.

В същото време Хюберст подчертава, че тези цикли – са само един фактор сред многото. Климатът също е засегнат и от емисиите на CO2 в атмосферата, което води до топене на ледниците.

До подобно заключение достига и геологът Владимир Полеванов. „Проучване на ледените пластове в Антарктика показва, че епохите на затопляне и охлаждане се  редуват закономерно. През последните 450 хил. години е имало шест климатични  цикли. Ние живеем в една епоха, в която завършва междуледников период  и закономерно навлизаме  в период на  „Голямо захлаждане „- предупреждава ученият. Според него той може да настъпи в следващите десет години. Тогава ще се „изключи“ Гълфстрийм и към Европа ще се насочат сибирски студове.

Преди това геофизиците предполагаха, че изходна точка за началото на нов ледников период може да бъде опустошително земетресение в Япония. Според  физика Мичио Каку, след катаклизъма между тектоничните  плочи под Тихия океан се е образувала пукнатина с ширина  около 400 км, в която е пропаднала голяма част от земната кора. „Поради това е намаляла продължителността на деня и се е изместила оста на Земята“ – обяснява изследователят – а в резултат се е увеличила скоростта на въртене на планетата.

В същото време руските учени издигат хипотезата, че земетресението в Япония може да се дължи на голямо изригване на Слънцето. По тяхно мнение, слънчевата активност може да повлияе на процесите, протичащи в земната кора.

А според Робърт Ерлих от университета „Джордж Мейсън“,  ледниковите  периоди настъпват не заради промени в орбитата на Земята или нейната ос, а поради колебанията на слънчевата активност. Светилото,   периодично  изпращащо на човечеството ужасни магнитни бури, е способно и на по-големи и подлости. Както  предполага д-р Ерлих, в ядрото на Слънцето се  намира своеобразен превключвател, който циклично, с амплитуда от около 100 хил. години – увеличава и намалява нивото на излъчване от звездата, като в същите интервали  замръзва и се загрява планетата. Все пак  изследванията на учения са чисто теоретични и експериментални  доказателства няма.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *