Харта за правата на делфините

Те са толкова умни, че  към тях трябва да се отнасяме  като с „неотнасящи се към човешката раса личности“, твърдят учени. Делфините са толкова интелигентни, че за тях трябва да се приеме Харта за правата им, пише  The Daily Mail, съобщавайки за разработена от група учени, философи и защитници на правата на животните Декларация за правата на делфините, която в случай, че стане закон,  ще ги защити от задържане в зоологическите градини и нападения от страна на рибарите.Според участниците в  конференцията във Ванкувър, проведена от Американската асоциация за развитие  на науката, китовете, също трябва да имат по-висок статут в сравнение с другите животни, а  китоловците трябва да се отъждествяват с убийци. В този случай от организаторите на лов на китове ще се изисква  да се съобразяват с правилата за уважение към личния живот на китовете, а  петролните и строителните компании да съобразяват  последиците от техните проекти за живота и културата на тези същества, пише вестникът.

Авторите на законопроекта за правата са известни като групата от Хелзинки, която включва членове на британското дружество за защита на китовете и делфините. В законопроекта се казва, че представител на китоподобните – китове, делфини – има правото на живот, и никой няма право да притежава тези същества, или да прави нещо, което нарушава техните права, свобода, или установените правила.

Авторите на законопроекта искат  да използвате конференцията във Ванкувър, за да спечелят на своя страна и други учени и обществото. От доклада, прочетен на конференцията стана известно, че делфините имат самосъзнание (те могат да се познават в огледалото), скърбят за мъртвите си малки, хранят болните си роднини и помагат на рибарите, ако те ги  хранят за това, пише кореспондентът Фиона Макре.

Daily Mail

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *