Изгарянето на вещиците

През май 1627 г.     вдовицата от  Кьолн Катарина Хенот е обвинена в магьосничество. Някаква  монахиня твърдяла, че именно Хенот е виновна за  заболяванията и смъртта на няколко десетки жители на Кьолн. Всички опити на жената да докаже  своята невинност, били неуспешни: суровите съдии  били убедени, че Хенот е вещица. Градският съвет на Кьолн отказал да освободи под гаранция жената,  попаднала  в ръцете на Инквизицията.   Дори и при мъченията Хенот не признава вината си, заявявайки, че това е заговор на  многобройните и врагове и завистници. Осакатената от изтезания жена  е била изгорена на 19 май в гробище в Кьолн, запазено и до днес.

След 385 години справедливостта по отношение на невинната жертва решава да възстанови бившият  евангелистки свещеник от Вестфалия   Хартмут Хеглер (Hartmut Hegeler) .

65-годишният пенсионер, заедно с потомците на Катрин Хенот, се обърнал към днешните „бащи на града“ с молба  за „етична и социална реабилитация“ на жената.
След сериозно проучване на архивите, Hegeler със съжаление трябвало да признае, че и до сега „грешките от миналото“   не са били поправени. Ето защо богословът се обърнал директно към кметството в Кьолн, което  да потвърди невинността на Катрин.

Тази жалба   срещнала пълното разбиране на сегашната администрация на Кьолн. Както бе отбелязано и от представителя на партията на „Зелените“ за Хорст Телен, тази тема е много важна и заслужава широка дискусия. “ Затова, не случайно бил даден такъв отговор на жалбата на свещеника: общината не само осъжда практиката на преследване и унищожаване в Кьолн на вещици и магьосници, но също така и реабилитира всички жени, пострадали от  тези обвинения. Според църковни документи в Кьолн по подозрение, че са вещици са били екзекутирани 38 жени.

Смята се, че през 1500 – 1782 година повече от 25,000 души в Германия, по-голямата част от тях жени, са били екзекутирани по обвинение на черни уроци магически. По принцип те са пострадали, защото ги държали отговорни за природни бедствия или станали жертви на лична враждебност от страна насъседи, бизнес партньори и конкуренти в бизнеса. Много от екзекутираните са били такива хора, чиято вина е била само поради факта, че те  били  по-различни от другите.

Един от най-известните епизоди на „войната срещу вещиците“ в Германия  е  в град Оберкиршен през 1630. Тогава на клада са били изпратени 58 души, включително две деца. Между другото  в град Кьолн отдавна  неофициално е  призната невинността на Катрин Хенот:   в нейна чест е наречено местно училище, а бронзовата и статуетка краси кулата на кметството.

rg-rb.de

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *