Извънземните не може да бъдат открити

Вълната от открития на екзопланети изостря дългогодишен проблем на астрономията. И още: парадоксът на Ферми става все повече и повече парадоксален. Само в нашата галактика, според последните данни, има най-малко 100 милиарда планети. Но всъщност всичко това е самозаблуда, защото методите, използвани днес за  откриване на екзопланети,  изключват възможността за намиране не само на нов Меркурий, но и на повечето от планетите с размера на Земята. В допълнение, дори скромната наша  цивилизация вече е изпратила извън слънчевата система пет сонди ( „Вояджър“ например).

Те ще летят завинаги в междузвездното пространство, докато  не попаднат в гравитационното поле на някоя  звезда. Следователно  за стотици хиляди години  цивилизация, която е малко по-развита от нашата сега,  е просто длъжна да наводни Космоса с такива превозни средства, които непрекъснато да изпращат радиосигнали в пространството.

Според изчисления в  скорошно изследване на астронома  Кийт Уайли от Университета на Вашингтон (САЩ), такива сонди е трябвало да попаднат в Слънчевата система дълго преди   появата на човечеството, а Земята, без съмнение, е фокусът на проучването им. Анализ на това изследване прави Discovery News.

И така: за развитие на цивилизация   на тези 100 милиарда екзопланети е имало много време (Sлънцето не е сред най-старите звезди). И затова Галактиката  буквално трябва да гъмжи от  извънземни. Но всички усилия на астрономите от  SETI проекта все още не дават резултати . Техен  основен резултат  е констатацията   наречена Голяма тишина.

Доста дълго време – дори преди SETI- се издига  предположението, че радио контакт с извънземни цивилизации, прилича на опитите на африканските диваци, които се опитват да осъществят контакт с боговете си, като има принасят жертви. Не е известно дали те ще реагират на звука на барабаните, дали   ще ги привлекат антилопи, както и това  има ли ги въобще. Сега съществуването на извънземен живот е по-скоро като статистическа неизбежност. Както  посочва Сет Шостак, ръководител на SETI, ще бъде чудо, ако те не ги открием. Но чудо ли ще е?

Според  предположенията на Карл Шрьодер, работата е в това, че технологично напредналите извънземни  използват технологии с много висока ефективност, ниски странични разходи на енергия, и не изискващи инфраструктура, която е лесно да се открие. С други думи той вярва, че „всяка проява на всяка достатъчно напреднала цивилизация, е неразличима от природните явления.“

Извънземните  могат да използват такива безпилотни разузнавателни превозни средства, които ние просто не виждаме, тъй като може да са размер на бръмбар или бактерия. Освен това, предполагаемият шпионин биоробот по  мимикрия може да е по-добър от хамелеона. Честно казано, това означава, че ние не трябва дори да се опитваме да открием наличието на извънземни цивилизации. Безполезно е дотолкова, колкото и опитът да се намери на геостационарна орбита разузнавателен спътник шпионин, като се възползваме от техническите постижения на… Римската империя.

Много читатели ще си спомнят за много по-ранното  обяснение на парадокса на Ферми от фантаста Станислав Лем. Според него, ние просто приемаме  изкуствената  междузвездна среда за естествена, както и лабораторни бели мишки вземат лабиринтите за неразделна част от света. Преформулирайки Шрьодер, се оказва, че „всички явления на природата, в близост до добре развита цивилизация може да бъдат резултат от дейността на последната.“ Така средната холандска разумна мишка не знае, че живее на пресушеното морско дъно. И не няма да се досети докато самата тя  не  развие технология за отвоюване на земи от морето.

В същото време  цивилизацията, достигнала определено ниво на развитие оставя следи не като   радиосигнали  и не като облаци от смог. Трудно е да открием следи от живота и, защото ние просто не си представяме нейните технологии. Но може да се окаже, че черните дупки – се  техните Чернобил и Фукушима, а тъмната материя, терзаеща астрономите със своята мистерия – е тяхното гробище на радиоактивни отпадъци. Взривовете на Супернови    и дори пулсари и квазари, чиято природа е тайнствена, също може да са част от производствените процеси на  някакви трудно осмислени реактори. Е, за изследване на човечеството може да служи, например, Луната,  и това между другото, напълно се съгласува с  факта, че тя винаги се обръща само с едната си страна към  Земята.

Дори хората са достатъчно умни за да  имплантират в опитните животни GPS сензори и други изследователски съоръжения. Ясно е, че суперцивилизациите може да са включили този процес в промишлен мащаб чрез внедряване  на биоустройства за наблюдение във всички видове, които изучават. В крайна сметка, дори  един неврофизиолог не дава ясен отговор на въпроса защо човек използва за висшата си нервна дейност една малка част своя мозък.

В действителност, обяснението на Станислав Лем се съгласува най-добре с историята на човечеството. Колкото повече успехи сме постигали, толкова по-голяма е ставала купчината боклук в човешките поселения.  Най-важното е, че ние използваме енергия до такава степен, че тя не може да бъде скрита, като огньовете, които нашите предци са крили в пещерите.

Да, а защо? Предположението на Шрьодер, че в дългосрочен план оцеляват само   цивилизациите, които са в баланс с природата, не се връзва никак с нашия исторически опит. Пигмеите в тропическата гора, не са унищожили нито един вид, както и бушмените от пустинята Калахари. Но в една цивилизационна надпревара те не доминират.

Related Posts

One thought on “Извънземните не може да бъдат открити

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *